torsdag 11 januari 2018

Om utställningen i Gefle Dagblad

Broderi till tusen på Galleri Lars Palm
Trеnden är temat i Christina Wannberg och Maria Tromarks gemensamma utställning ”Energitrеdar” med broderi som just nu visas pе Galleri Lars Palm i Sandviken.

Nej, det här är inte din mormors broderi. Thåströms publik består väl i och för sig delvis av mormödrar i dag, men Christina Wannberg och Maria Tromark har lite högre ambitioner än att bara brodera någonting trevligt att hänga på väggen.
Broderi är inte bara korsstygn, rosor och små katter!De ställer ut på Galleri Lars Palm i Sandviken som ett slags protest mot att Västerbergs folkhögskolas årliga utställning i konsthallen i Kulturcentrum inte blev av i år.
– Alla andra år har de fått ställa ut på konsthallen, men vår grupp fick inte tid och plats, säger Christina Wannberg.
Christina Wannberg och Maria Tromark har läst tillsammans i fem terminer på Västerbergs folkhögskola. Maria Tromark inspireras av människans ursprung och kalligrafiska tecken i sitt skapande, medan Christina Wannberg inspireras av ”strukturer och konstruktioner”.


Duon vill testa ett vidare användningsområde för broderiet, låta det samspela med andra konstnärliga tekniker. Främst måleri. Men här finns också en skulptur som de har gjort tillsammans av ståltråd, där omgivningens textilier i resten av utställningen tycks ge stålet någonting mjukt och böjligt.
Vad har artisten Thåström med broderi att göra, kanske du undrar. Han är ett av motiven i utställningen. Några av motiven har lite attityd – som kvinnan som nästan klöser mot betraktaren – medan andra är i behov av mer udd om de ska fungera i en utställningskontext.
Experimentlusta råder det dock inte någon brist på. Här ryms både utklippta hundar i kollage och en filmis med Shirley Temple.De två konstnärernas verk blandas med varandra och i vissa har de samarbetat. De följer dock ett gemensamt spår som håller samman utställningen.
– Tråden är temat!
”Energitrådar” pågår till och med 14/1.


Kristian Ekenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar