måndag 25 september 2017

GD om Mirjas utställning!

I huvudet på Mirja Leierth

KONST: GD Kultur om Mirja Leierths inre landskap som visas pе Galleri Lars Palm i Sandviken.


”I huvudet på John Malkovich” hette en film som kom för snart tjugo år sedan. Tanken är rolig – att man bokstavligen ska kunna kliva in i någons hjärna. Någonting liknande bjuder Mirja Leierth in till, när hon i utställningen ”Landskap av inre känslor” har tagit klichébilden om inre landskap bokstavligt och gett känslor form i gallerirummet.Keramik blandas med gummiobjekt. Alla enskilda delar är underordnade helheten, ner till hur föremålens skuggor spelar med varandra. Hela galleriet är en installation. I det inre rummet hänger ett stort, svart nät av gummi. Tankarna går till ett galler, en bur av hård metall. Men nätet är mjukt, följsamt. Ändå stänger det in. Om föremålen ska gestalta känslor, tänker jag mig att nätet symboliserar den mjukare instängning som man kan skapa åt sig själv eller den som psykisk sjukdom eller könsroller lägger över människan.
Från taket hänger på en annan plats en gummiformation likt en stalaktit, som en bild av hur depression kan kleta över och tynga ner tillvaron. Och på en vägg har Mirja Leierths, direkt på väggytan, målat vad som kan ses som en molnsamling, grå och svarta formationer som har känslan av en inre oro – en stämning av att ett blixtnedslag när som helst kan komma.
I utställningen finns också en keramikhjärna, själva ursprunget till det inre landskap som vi får besöka. De mörka stämningarna i installationen påminner om att hjärnan är en fantastisk skapelse, men också en potentiell fiende när vi inte förmår att hantera de signaler som den skickar. Mirja Leierth tar i utställningen en idé – det inre landskapet – som skulle kunna ge slitna bilder och lyckas göra den fräsch genom att landskapet ser så främmande ut men samtidigt är igenkännbart.

Utställningen är en del av Galleri Lars Palms utställningsserie ”Performing craft”.

*
KONST
Mirja Leierth
”Landskap av inre känslor – en visuell dagbok”
Galleri Lars Palm, Sandviken
Utställningen pågår 23/9–8/10Text och Foto: Kristian Ekenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar