måndag 25 september 2017

Arbetarbladet om "Landskap av inre känslor - en visuell dagbok"

Mirja Leierth släpper ut ångesten på väggen

Konstnären Mirja Leierth visar ett landskap av inre kдnslor i Sandvikengalleriet Lars Palm. AB Kulturs konstkritiker hittar еngest hängande som ett svart trassel från taket!


Glädje och ångest hör till livet. Som alla känslor varierar de med situationen, men de har också sina egna strömningar med oklara eller okända källor och orsaker – varför de kommer nu och inte kom då. Känslor är välkända i sina uttryck i medvetandet, men hur ser känslorna ut?

Mirja Leierths utställning på Galleri Lars Palm erbjuder besökarna att känna efter och fundera över hur känslor kan se ut. I en text till utställningen talar hon om att visualisera ångest och glädje, alltså att skapa objekt som kan kännas igen som sådana känslor. Här finns exempelvis för ångesten ett stort nät och ett svart trassel som hänger från taket, och för glädjen en installation av små hemligheter.

Mirja Leierth lägger stor omsorg vid hantverket och hennes konst finns i det numera upplösta gränslandet mellan konst och hantverk. I grunden anar jag viljan både att klargöra det egna inre läget, men också kommunicera med andra. Starka känslor behöver ibland "komma ut" och delas med andra i hopp om förståelse och gemenskap.

På golvet i galleriets ena rum finns en installation av små föremål i keramik och gummi. Tonerna är rosa, vitt och svart. Här finns slingor i täta, "hjärnvindlande" klumpar av täthet och konsistens, små klot, cirklar, spiralformer och andra objekt som (ännu) inte fått namn. Helheten utstrålar – tycks det mig – hur känslan av gädje känns, stunden att vara tillfreds med innehållet i livet, hur jaget samverkar för viktiga mål, att det finns en inre rikedom.I samma rum finns stora svarta cirkelformer som Mirja Leierth målat direkt på väggen. Svärtans former känns som en inre synbild när ångest förmörkar omgivningen. Och i taket på väg in i nästa rum hänger en trasslig härva av svarta gummitrådar som problem i det inre.Inne i rummet hänger ett stort, svart nät från golv till tak, ett hinder eller en omöjlig situation du inte kan trassla dig ur eller förbi utan eftergifter.

Här och där på väggarna har Mirja Leierth monterat mindre föremål av keramik. Inte så långt från nätet finns en form som kan tolkas som en väg som är lång, men som i sin sicksackform inte leder just någonstans. Mirja Leierth har examen från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, och Konstfack i Stockkholm. Hon har bland annat arbetat i Aten och som artist i recident vid Royal Collage of Art i London Hon bor och verkar numera i Sverige.


FAKTA: Utställning av Mirja Leierth, Galleri Lars Palm, Sandviken. Pågår: 23/9-8/10.
Text och foto: Niels Hebert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar