tisdag 25 juli 2017

Artiklar om Sandra Lundbergs utställning

Gefle Dagblad:Häxkonst möter Rihanna


KONST: Nya utställningen pе Galleri Lars Palm med Sandra Lundberg дgnar sig еt "fan art", konst som skapas för att hylla popkulturens idoler.
I senaste säsongen av den norska tv-serien ”Skam” finns det en scen där killarna i serien poserar framför en bil. Scenen ser något krystad ut tills man förstår varför de står på det viset. Seriens skapare har i minsta detalj återskapat en teckning gjord av en av seriens fanatiska fans.
Ett exempel på hur ”fan art”, som det kallas, numera lika gärna kan omfamnas av popkulturens skapare som få dem att skicka juristblodhundar efter syndarna som tränger in på deras rättighetsskyddade material.

Fan art, den lite mindre kända kusinen till ”fan fiction”, förknippas mer med tonårsrum än med konsthallar, men det finns många lager i den att utforska. Vi kommer nog att få se fler och fler konstnärer som har kommit in i konsten via fan art, på samma sätt som vi har kunnat se hur graffitin har skapat många konstnärer som tagit klivet in från gatan till konsthallar.
En av dem är Sandra Lundberg, som vi tidigare har sett ställa ut på Galleri Lars Palm i en utställning som kretsade kring dyrkan av Michael Jackson. Nu är hon tillbaka på galleriet med en utställning som är den första i en serie av fyra utställningar på temat ”Performing craft”.
Häxkonst möter modern idoldyrkan, så kan ”FanArtWitchCraft” sammanfattas. Ena rummet i galleriet ägnas åt det förra, det andra åt det senare. Men de två delarna befruktar också varandra i hur också ett slags magi vävs in i de textilobjekt som skapas för att dyrka idoler.
Det objekt som finns i ”häxrummet” kan beskrivas som en väggbonad som har fått cancer. Ett föremål där ett slags mormorsvardag med spetsduk möter någonting mörkt och sjukt.
I det andra rummet hyllas Rihanna och tv-serien ”American horror story” med två textila objekt som relaterar till dessa popkulturella fenomen. Långa, mödosamma timmar ligger bakom broderierna och skapandet av det som visas, och däri, i själva mödan och tidsåtgången, ligger en av brännpunkterna i fan art. Besattheten kanaliseras via små, små stygn till en hyllning. Tiden och kraften som läggs ner blir ett statement.
Utställningen på Galleri Lars Palm är liten och mycket mer finns att utforska i ämnet fan art. Jag skulle gärna se en större utställning med mer resurser och fler konstnärer som verkar i genren.
*

KONST
Sandra Lundberg
”FanArtWitchCraft”
Galleri Lars Palm, Sandviken
Utställningen pågår 27/5–11/6

Kristian EkenbergARBETARBLADET:Fankonst och häxkrafter

Fan fiction har man väl hört talas om - fans till populärkulturella berättelser skriver vidare på egen hand utifrån de karaktärer, miljöer och stämningar som redan etablerats och lägger ut på nätet. Fan art är kanske något mindre omtalat än så länge. Men det handlar om något liknande - att skapa konst utifrån populärkulturella förlagor.Vad har allt det här då med häxor att göra? Kanske någonting i dyrkandet, idoliserandet, den kollektiva laddningen av en person eller ett föremål med en betydelse som upphöjer dess betydelse till någonting större än livet. I de banorna har i alla fall konstnären Sandra Lundberg funderat. Nu ställer Galleri Lars Palm i Sandviken ut hennes "FanArtWitchCraft".AB Kultur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar