måndag 22 december 2014

Om utställningen i GD!Konst som är vänlig mot betraktaren

Maria Westmar ställer ut skulpturer av textil, trä och skumgummi i Galleri Lars Palm. Johanni Sandén charmas av minimalismen.
Materialet är viktigt i konstnären Maria Westmars utställning "Affinitet" på Galleri Lars Palm i Sandviken. Hon är ursprungligen från Eskilstuna men gör nu det sista året på Konstfacks mastersprogram i Stockholm.
Det mesta i utställningen är olika skulpturer av bland annat textil, trä och skumgummi. En viss del av materialet i hennes utställning består av material inhandlat i Sandviken. En piprensare sticker ut från en vägg, en avbruten spånskiva står uppställd på en annan. Det är väldigt minimalistiskt och lämnar mycket för betraktarens egen fantasi att fylla i de väldiga tomrummen som uppstår runt omkring materialen.
De olika verken kan vid första anblick misstas för slumpartat bråte som lämnats kvar i utställningslokalen. Eller så ser det ut som en konstutställning som håller på att bli till. Men snabbt inser man att det är en del av utställningen, det formas en känsla kring det olika bearbetade materialen och allt sätts helt plötsligt i en helt annan dager. Processen blir tydlig här. Materialet har bearbetats men man får samtidigt känslan av att det kommer att hända något ytterligare eller att man själv får fylla verkets tillblivelse eller syfte. Därför känns Westmars utställning väldigt vänlig mot betraktaren.
 http://www.gd.se/kultur/konst/konst-som-ar-vanlig-mot-betraktaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar