måndag 10 mars 2014

Artikeln i Arbetarbladet:


Digitala möten med det analoga intresserar Sandra Zupanic, som förutom Galleri Lars Palm även är aktuell på Liljevalchs vårsalong.
Fotograf:
Kristian Ekenberg

Digital trötthet

Analogt möter digitalt på Galleri Lars Palm, som nu öppnar vårens första utställning.

Relaterat

Fakta

Sandra Zupanic

”Abstract for motion”
Galleri Lars Palm, Sandviken
Utställningen pågår 8/3–22/3

I grunden av Sandra Zupanics utställning finns frågeställningen huruvida de digitala skapelserna kan ta plats i vårt fysiska rum. Hon har till denna utställning 
i synnerhet börjat intressera sig för GIF:en (Graphics Interchange Format), och för er som är obekanta med nätlingon kan den förklaras som ett antal loopade bilder som tillsammans ger illusionen av rörelse.
I utställningen har Sandra Zupanic skapat ett antal fysiska motsvarigheter till de digitala GIF-animationerna. Till ett sövande buller, som från en mangel, snurrar cylindrar och skapar intrycket av rörelse. Från en av dem ser ögonen ett vattenfall forsa ner, i den andra ett par flöjlar som vajar i vinden.
Det inre rummet visar animationer på tv-skärmar, men det är ett stort stycke textil i ena hörnet som fångar uppmärksamheten. Här möts det konkreta och det abstrakta när färger flödar över textilen, liksom rinner ner över materialet. Men rörelsen finns bara på ytan, som en illusion.
Sandra Zupanics konst väcker den spännande tanken om ett slags trötthet på det digitala. En ny generation konstnärer som inte längre ser någon nyhetens behag i de digitala möjligheterna, utan tvärtom ser det digitala som trött vardag. Vi lever våra liv framför skärmar och det konkreta har därmed fått en lockelse. Vi vill kunna ta på verkligheten, inte bara se den som ettor och nollor.
Galleri Lars Palm satsar under våren på att knyta events till konsten som visas. Därför blir det en ”mappingfest” som avslutning till Sandra Zupanics utställning, där besökarna får bygga upp ett eget fysiskt landskap som de digitala projektionerna får möta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar