fredag 19 juli 2013

Vernissagen idag!


Idag är der vernissage med efterföljande grillfest i Östanbyn.
För er som inte kunde komma idag har ni en andra chans i morgon 12-14

Annars kan ni läsa det som stod i Arbetarbladet här:
--------------------------------------------------------------------------

Fotograf:
Lina Westman

Ge gamla jeans och slitna tröjor nytt liv!

Så kan man sammanfatta budskapet i Erik Annerborns utställning på Galleri Lars Palm i Sandviken. I valet av material anknyter Erik Annerborn till second hand-trenden och när det gäller uttrycket till en fotograferad performancekonst.

Relaterat

Fakta

Erik Annerborn

Galleri Lars Palm, Sandviken
Pågår 19/7-30/7
Erik Annerborn har rötterna i Sandviken och är utbildad modedesigner verksam i Stockholm. Utställningen är gjord tillsammans med fotografen Märta Thisner, Stockholm.
Modevärlden låter sig lätt beskrivas i termer av ritualer. En bärande del av modet är att i mer eller mindre rituell form signalera klass, rikedom, livsstil, position och ursprung. Eller helt strunta i sådana signaler. Mode kan både ses som kollektivt skapande, eller som en allmän hjärntvättsinrättning.
Ur denna modets malström dyker Erik Annerborn upp och återför med sin utställning diskussionen till frågan om kläders värde och villkoren för hur kläder tillverkas och attityderna kring mode som fenomen.
I galleriets första rum finns fem ljusblå klädesplagg: jeans, tröjor och en skjorta monterade på en enkel ställning av trä. De fem plaggen sägs vara förtrollade i en ritual där de, som Erik Annerborn kommenterar i en utställningstext, renats på sitt tidigare själsliga innehåll för att än en gång kunna fungera som åtråvärda objekt.
I galleriets andra rum finns fotografier tagna av Märtha Thisner. De visar delar av denna ritual där de fem plaggen renas. Miljön är skogsmark, en del risig och torr.
Det bekväma och billigaste alternativet till att ge de gamla bomullskläderna nytt liv – göra dem till åtråvärda objekt – är att köpa nytt tillverkat av bomull som kostar orimliga och ofattbara mängder sötvatten i områden där vattenbrist är normaltillståndet.
Det krävs kanske både en yttre handling och en inre resa av rituell art för att förstå sambanden. Det är lika nödvändigt som svårt att ge alla gamla jeans och nötta tröjor nytt liv.
Erik Annerborn visar att konstens oförutsägbara vägar kan ge form åt världens frågor på ett oväntat vis. Varför inte ritualer för slitna kläder i en värld där så många lägger sin själ och sin identitet i ett yttre, textilt skal – som uppenbarligen inte ses som endast skal?



http://arbetarbladet.se/kultur/konst/1.6092467-ge-gamla-jeans-och-slitna-trojor-nytt-liv-




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar