måndag 10 mars 2014

Och en artikel från Gefle Dagblad också!

Sandra Zupanic digital-analoga värld


Var går gränsen mellan det digitala och det analoga – och hur ser det egentligen ut där i gränslandet? Det är frågor som konstnären Sandra Zupanic, 31, försöker ge svar på i utställningen "Abstract for Motion" som öppnar på Galleri Lars Palm i Sandviken på lördagen.

Relaterat


Utmaningen är att hitta skärningspunkten mellan den digitala värld där allt fler av oss tillbringar allt mer tid och det vi brukar kalla IRL, den "riktiga" verkligheten. Sandra Zupanic frågar sig också hur vi människor påverkas av att i allt högre grad verka och vistas i den digitala sfären.
Hon använder sig av fyra dimensioner för att komma så långt som möjligt i sökandet – från rent digitala uttryck till helt analoga och däremellan finns en hybrid där det digitala möter en fysisk konstruktion, så kallad mapping. Det är rörelse, animation och ögats perception som skapar det betraktaren ser.
– Jag funderar mycket på hur den digitala världen skulle se ut om den fanns på riktigt. Den finns ju där, men vi kan inte gå in i den, säger hon.
Hon har byggt konstruktioner där snurrande cylindrar skapar en kort återkommande grafisk bildsekvens och tanken har varit att återskapa det digitala formatet GIF (Graphics interchange format) i fysisk form.
– GIF baseras ju på de äldsta animationsmaskinerna som praxinoskopet och zoopraxiskopet, som fungerar precis så, säger Sandra Zupanic.
Hon gör därmed en snabb resa från 1800-talets andra hälft rakt in i 2010-talets digitala värld.
"Abstract for Motion" är liten i fysiskt omfång men ger upphov till desto större tankar. Besökaren kommer också ha möjlighet att själv medverka när utställningen avslutas den 22 mars. Då arrangeras en mappingfest i galleriets stora sal. Med hjälp av konstnärer och besökare ska en digital-analog struktur byggas i mitten av rummet.
Sandra Zupanic är utbildad modedesigner på Saint Martins i London och hon har även läst på Konstfack i Stockholm. Under våren har hennes verk visats på Konsthantverkarna i Stockholm och på Vårutställningen på Liljevalchs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar