söndag 6 oktober 2013

Lite att läsa!Michaels eyes. 
Ur With my endless love and affection I dissect you, installation av Sandra Lundberg.
Fotograf:
Sanna Wikström

Handsken är kastad

Sandra Lundbergs konstnärskap kretsar kring fascinationen för Michael Jackson och en hatkärlek till kvinnokroppen.
Låter det absurt? Det är det inte. Det är nära logiskt. Ur megastjärnans liv – som hon kan utan och innan som fanatiskt fan sen tonåren – lyfter Sandra Lundberg ut valda delar, både ur artisteri och kropp.

Relaterat

Galleri Lars Palm

With my endless love and affection I dissect you
6.10-17.10


Det första som möter oss är en video där den paljettbroderande konstnären – utbildad på Högskolan för design och konsthantverk (HDS) i Steneby och konstfack, men med textilen med sig sen hon var barn – drar på sig glitterhandske efter glitterhandske, betraktar, knäpper händerna. Ljudslingan som går är från Billy Jean, ”glitternumret” på 80-talet, ett svagt ögonblick av stjärnan i falsettimprovisation. Sandra Lundberg byter omsorgsfullt handske, handens längtan blir tydlig.
I nästa rum har handskarna placerats ut på en uppförstorad till naturlig storlek, bild av den avlidne Michael Jackson, den bild som användes i mordrättegången mot Jacksons läkare och samma bild som kablades ut på nätet. Sandra Lundberg kunde inte låta bli att klicka upp den. Den gör ont. Liksom de skulpturala, textila objekt – de liknar bäcken, navelsträngar, utdragna tänder – som hon hängt likt en drömfångare ovan bilden. De länkar till den som aldrig trodde att han dög, till de som aldrig tror sig duga i dag.
Som en välsignelse slängd i ena hörnet, ett gammaldags örngott (initialerna MJ) där stjärnans ögon minutiöst dissekerats, inbroderats, paljett för paljett med gränslös kärlek. En relik att vila huvudet vid? Perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar