måndag 29 januari 2018

GD om Paysage Liquide

Grönlands smältande glaciärer visas på Galleri Lars Palm

GD Kultur har besökt Galleri Lars Palm och hittade en grotta i den smältande glaciären.

Inne på Galleri Lars Palm kan vad som helst vänta. Ofta är det en konst av det ruffigare slaget, inte sällan med inslag av gatans estetik. En experimentverkstad där färgen stänker.Men till Sidén Hedman duos utställning är det som att komma in i en biograf. Fönstren är förtäckta och mörkret lyses upp av tre bildprojektioner medan öronen fylls av en ljudkonst som gör hela galleriet till en installation, en totalupplevelse.
Sidén Hedman duo beskrivs som ”en av de mest intressanta ensemblerna för nutida musik i Sverige”. Jens Hedman är från Sandviken och senast han var aktuell på hemmaplan var våren 2017 med den taktila operan ”Confessions” på Kulturcentrum. Tidigare har han också skapat Soundwalk Sandviken.
Verket ”Paysage Liquide” är en flödande upplevelse med vattnet som energigivare. En resa till Grönlands smältande glaciärer är grunden för verket.
– Det är en miljö som helt kommer att försvinna, säger Eva Sidén.
Förutom till Grönland har de även varit på Island och Färöarna för att spela in video och ljud.
Trots att materialet samlats in i norr premiärvisades verket på Galerie Ethiopiques, Saint Louis, i Senegal. Det är inte så konstigt som det kan låta. Ett band mellan de två platserna finns, då ön som de besökte i Senegal riskerar att försvinna under havsytan. En mer oväntad koppling fanns i videoverkets starka färger och den lokala textilkulturen.
– De såg mönster från sin egen kultur i bilderna. De har väldigt färggranna kläder.
”Paysage Liquide” kan ses även utan förförståelsen om miljötematik. Men verket får en ny dimension när det inte bara ses som en abstrakt ljud- och bildupplevelse. Eva Sidén säger att det är ett arbetssätt som hon har blivit mer och mer intresserad av.
– Det har blivit allt mer intressant att arbeta utifrån ett koncept eller en idé.
Installationen visas på Galleri Lars Palm i Sandviken till och med 11/2

Kristian Ekenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar