måndag 29 januari 2018

Arbetarbladet om Paysage Liquide

Smältande vattenmassor i Lars Palm


Smältande glaciörer och ett klimat som löper amok. Det speglas i ljudkonstverket ”Paysage Liquide” som just nu finns exklusivt installerat i Sandviken

Det är en stundtals epileptisk komposition av rörliga bilder. Abstrakta landskap flödar fram på färgstarka väggprojektioner till droppande pianovariationer.

”Paysage Liquide” kallas audiovisuellt verk. Skapat av konstnärsduon Sidén/Hedman. De spelade in bild och tog upp ljud vid en resa till bland annat Grönlands läckande isar. Men lät uruppförandet ske i Senegal – där det strax utanför kusten finns en tättbefolkad ö som snart kommer att vara försvunnen med stigande havsnivå. Kongenialt får en väl lov att säga, om miljökonsekvensperspektivet som därmed gavs.Elektroakustiska tonsättaren Jens Hedman från Sandviken och kompositören/konsertpianisten Eva Sidén turnerar till festivaler världen över med sina experimentella ljudkonstinstallationer. För tillfället finns chans att ta del av ”Paysage Liquide” på Hedmans hemmaplan i Sandviken, i Galleri Lars Palm.

Det genomgående temat är vatten, ”vätskelandskap” målas av forsar, vattenfall, hav och is. Duon besökte nordliga platser som påverkas av klimatförändringar, och bearbetade därefter sina inspelningar digitalt.
”Vi pratade mycket om miljöförstöring under resan”, säger de.Resultatet beskriver de som en blandning av halvt abstrakt konst, road movie och dokumentär. Pianotonerna som hörs är inte enbart från tangenter – utan från allt möjligt som går att framkalla ljud av på en flygel.

Således duons metod att uttrycka mötet med en speciell och hotad natur. Den tolkas både hektiskt blossande och mörknande – medan musiken växlar mellan stillsamt melodisk, skärande, och ödesmättat symfonisk. Upplevelsen är – kyligt – psykedelisk. En geografisk expedition konverterad till inre terräng.


Utställningen med installationen ”Paysage Liquide” öppnade i lördags och kan ses till 11 februari, på helger och onsdagskvällar, närmast onsdag 31 januari alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar