tisdag 14 november 2017

Artikel om utställningen i Gefle Dagblad

Spela på keramiken!

I den nya utställningen pе Galleri Lars Palm i Sandviken möts mдnniskans urgamla skapande av keramik med elektronik och datorprogrammerad musik.

Rent praktiskt fungerar det så att människans kropp i gallerirummet påverkar det ljud som hörs. När vi rör oss och interagerar med Diana Butucarius skulpturer förändras det som vi upplever med våra öron.
Det är en rolig utställning att uppleva, en utställning som lockar fram leklusten. Med en barnslig förtjusning tar man sig an uppgiften att ”spela” på de olika föremålen. Upptäcka hur rörelserna påverkar ljuden. Till slut står man som en dirigent och viftar med armarna.

Diana Butucariu och Erik Lindeborg, keramiker respektive musiker med en bakgrund inom improviserad jazzmusik, har skapat sin installation med skogen som inspiration.
Skulpturerna har en organisk form, liknar någonting som skulle kunna växa på en trädstam, och ljuden har ett skogens sus som kan få inslag av fågelkvitter och stenar som bryter en vattenyta beroende på hur man rör sig i rummet.Utställningen är den andra i serien ”Performing craft” som Galleri Lars Palm gör tillsammans med Konstfrämjandet Gävleborg. Hantverket utmanas och får nya dimensioner när det möter modern teknik och performativa inslag. Diana Butucariu och Erik Lindeborg är ett bra exempel på när två enheter blir någonting större tillsammans.
Se gärna denna utställning ensam. Dels för att det är lättare att få en känsla för de olika ljuden som framkallas då, dels för att man gissningsvis ser ganska löjlig ut när man går runt och vevar med armarna.

*
KONST
Diana Butucariu och Erik Lindeborg
”Trying to connect”
Galleri Lars Palm, Sandviken
Utställningen pågår till och med 5/11


Kristian Ekenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar