torsdag 27 juni 2013

Vernissage idag!


Välkommen på vernissage vid skyltfönstret och på Galleri LarsPalm idag!

Vi kommer vara vid Ånyo klockan fyra för att sedan flytta oss till LarsPalm på Kungen runt halv sex. Det bjuds på salta pinnar, snittar och cider, samt en väldigt intressant utställning! I galleriet kan man provsitta Selenes kuddar, lyssna på musik och läsa hennes booklet.
Välkommen!

För den som vill veta mer finns det två intressanta artiklar i dagens tidningar att läsa!

I ARBETARBLADET:
----------------------------------------------------------------------



Gamla näsdukar blir en del av skyltfönstret.
Fotograf:
Kristian Ekenberg

Ett anti-skyltfönster?"Det är överkonsumtion som jag vill visa"

Relaterat

 
Konstnären Selene Mauvis, med bas i Berlin, har gjort ett annorlunda skyltfönster med återanvända kläder i centrala Sandviken.
 
Vinstället i trä behöver inte frysa i butiken Ånyos skyltfönster i Sandviken. Inte bara för att det är bastuvarmt när solen gassar genom de stora glasrutorna, utan också för att vinstället har fått en tröja.
Nej, det är inte ett vanligt skyltfönster som flanörer i Sandviken möter.
Konstnären Selene Mauvis är inbjuden av Galleri Lars Palm för att göra en djupdykning ner i Sandvikens oönskade klädplagg.
I ”Overstuffed parade” har Selene Mauvis samarbetat med second hand-butiken Ånyo och fått använda de kläder som har förblivit osålda. Ratade, glömda och oälskade – av alla utom Selene Mauvis.
– När jag gjorde mitt examensarbete använde jag sådant som Emmaus skulle slänga, men här blev det istället sådant som Ånyo hade som de inte lyckats sälja och som fanns kvar i butiken.
Examensarbetet hon syftar på gjorde hon på Konstfack och hade ett liknande upplägg som projektet i Sandviken, men då arbetade hon istället med Emmaus kasserade plagg och grävde fram nya former ur sophögarna av textil.
I skyltfönstret vilar en tjock-tv på ett bord av avlagda jeans, gamla tröjor har blivit lampskärmar och en sittmöbel har byggts upp av kläder som har stoppats in i varandra likt ryska dockor tills bulliga, mjuka kuddar har skapats. En soffa eller en skulptur?
Intresset för återbruk och frågor om hållbarhet är hon inte ensam om inom konstvärlden, långt ifrån. Parallellt med att hållbar design har blivit en stark trend har konstvärlden också intresserat sig för frågorna (återbrukstrenden är även tydlig i skulpturparken i Mackmyra som visas i sommar). Men Selene Mauvis är inte en sträng predikant som med anklagande pekfinger viftar mot shoppingpåsar.
– Själv älskar jag kläder och förstår verkligen att människor tycker om att shoppa. Det är den överkonsumtion som jag själv är en del av som jag vill visa.
Formerna och idéerna är inte avancerade, men det är inte heller meningen. Selene Mauvis ska inte briljera med sin textila hantverksskicklighet, snarare på ett enkelt sätt inspirera till eget pysselåterbruk som vem som helst kan klara av. I tjock-tv:n i skyltfönstret kommer en video rulla som visar hur Selene Mauvis gjorde föremålen i fönstret, som ett slags instruktionsvideo.
Sedan Karin Bäckström och Jon Perman tog över ansvaret för Galleri Lars Palm har fokus riktats mot design, events och installationer, vilket ger en egen nisch i ett allt mer galleritätt Gästrikland.
Selene Mauvis säger att hon överraskas av hur mycket kläder som slängs. I Sandviken har hon hittat kläder som aldrig har använts. Känn! uppmanar hon och stryker över tyget, som uppenbarligen aldrig har tvättats. Hon har till och med hittat plagg som fortfarande ligger kvar i förpackningarna.
Det är med förvåning hon konstaterar det, inte med något anklagande i rösten. Hon sprider sitt budskap med ett leende.
– Jag vill inte att det ska kännas tungt och deprimerande, jag vill att det ska vara lätt och roligt.
Ena delen av utställningen finns att se vid Ånyos skyltfönster vid Gundbogatan/Köpmangatan, den andra delen i Galleri Lars Palm. Utställningen pågår till och med 11 juli.



http://arbetarbladet.se/kultur/1.6022158-ett-anti-skyltfonster-

--------------------------------------------------------------------

och i Gävle Dagblad:



Konstnären Selene Mauvis skapar nya användningsområden för oönskade plagg.
Fotograf:
Johanni Sandén

Konst för ett hållbart samhälle

Vad ska man göra av gamla kläder som ingen längre vill ha? Selene Mauvis har en annorlunda lösning som hon presenterar i sin utställning "Overstuffed Parade" på Galleri LarsPalm i Sandviken.

Relaterat

Selene Mauvis

”Overstuffed Parade”
Galleri LarsPalm & Ånyos skyltfönster
27/6 - 11/7
Second hand-affären Ånyos skyltfönster på Grundbogtan/Köpman­gatan i Sandviken ser lite annorlunda ut. En stor trave jeans fungerar som en tv-bänk, ett vitt linne som lampskärm och sammanlagt 142 olika plagg utgör en kuddsamling. Alltihop är en del av Selene Mauvis utställning ”Overstuffed Parade” som ställs ut i Ånyos skyltfönster samt Galleri LarsPalm.
– Tanken är att ge folk idéer till hur man kan hitta enkla lösningar på vad de kan göra med sina oanvända kläder, säger Selene Mauvis.
Selene är nyutexaminerad från Konstfacks masterprogram i Stockholm, hon är uppvuxen i Genève men har numera sin bas i Berlin. Hon ­tycker att kläder har blivit ett konsumtionsobjekt som snabbt slängs bort för att vi hela tiden köper nya plagg. Därför började hon ta hand om kläder som second hand-affärerna inte kunde sälja, tvättade dem och försökte hitta nya användningsområden för dem.
Hennes arbete handlar om återbruk och hållbarhet.
– Men jag vill samtidigt inte göra utställningen tung och moralistisk. I stället ville jag att den skulle vara rolig och ge en lösning till männi­skor. Jag konsumerar massor av kläder själv som jag snabbt blir uttråkad av och då köper jag genast nya kläder. Så den här utställningen är lika mycket för mig själv som för and­ra, säger Selene.
”Overstuffed Parade” visar möbler gjorda av kläder från Stockholm, men också nya former skapade av oönskade plagg som refuserats av Ånyos kunder. Bredvid konstverken kommer hon att ha ”recept” på hur de skapats samt prislappar som om de vore till salu på riktigt.
– Utställningen är en lek i gränslandet mellan konst och design. Jag tycker det är roligt att jobba med sådant här material och jag måste jobba snabbt när jag ska sätta upp utställningen vilket passar mig.
Johanni Sandén


http://gd.se/kultur/konst/1.6021860-konst-for-ett-hallbart-samhalle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar